Dansfestival 13-15 september – DansPlats Skog

DANSFESTIVALEN-24

13-15 september arrangeras Dansfestivalen- 24 på DansPlats Skog. Fri entre. Boka plats:
dansplatsskog@gmail.com https://www.facebook.com/events/3771062153160946?ref=newsfeed

Kultur Gävleborg och föreningen PHIDR som driver DansPlats Skog samarbetar för att kunna erbjuda verksamma pedagoger, unga dansare och frilansare i Region Gävleborg dansfortbildning kostnadsfritt!
För att delta på Dansfestivalens workshops behöver du boka plats via:
https://www.regiongavleborg.se/…/dansworkshops-varen-2024/

Välkommen!!

Fredag 13 september
19.00-20.00 FÖRESTÄLLNINGAR
Sara Soumah- An Act of resistance
Carima Neusser-Liminal Beauty
20.00-20:30 Fika, häng, baren öppnar
20:30 Dansgolvet öppnas upp!
KLUBB, DJ Aska

Lördag 14 september
14.00-16.00 WORKSHOP Julia Ehrstrand (Boka plats)
18.00 FÖRAKT Danskompaniet DUG
18.30 URPREMIÄR FRAME Sweden/FLÄTA

Söndag 15 september
10.00-12.00 WORKSHOP Elise Nuding (Boka plats)

Dansfestivalen-24 arrangeras av PHIDR i samarbete med Kultur Gävleborg-DANS med stöd från Kulturrådet, Region Gävleborg och Gunvor Göranssons Kulturstiftelse.

Alla programpunkter har fri entre!
Vi ser gärna att du bokar en plats om du planerar att komma. Anmäl dig och vilken programpunkt du vill ta del av till:
dansplatsskog@gmail.com

Har du frågor? Skriv ett mejl så återkommer vi så snart vi kan!

Mer information om de olika programpunkterna:

Fredag

SARA SOUMAH- AN ACT OF RESISTANCE
An act of resistance är ett interdisciplinärt solo-dansverk om och utifrån motstånd. Dansaren och koreografen Sara Soumah utforskar vad det innebär att göra motstånd som individ. Att våga ta plats och säga ifrån, även när inte andra gör det. Vad är alternativet när det farligaste som finns är när tystnad ger plats åt destruktiva krafter? An act of resistance vill väcka tankar och inspirera till eget agerande, och samtidigt bjuda på en stark konstnärlig upplevelse.
När grundläggande värderingar om allas lika värde ifrågasätts måste också motståndet bli synligt och ta plats. An act of resistance är ett agerande – fyllt av dans, poesi, videoprojektioner, musik och vibrerande rytmer.
Koreografi, dans, film och koncept: Sara Soumah
Musik: Markus B Almqvist
Ljusdesign: Tobias Hallgren
Författare av dikter: Farida Al-Abani
Röster: Sara Soumah, Zoë Poluch
Konstnärlig rådgivare: Thiago Granato, Louise Hultén

CARIMA NEUSSER- LIMINAL BEAUTY
Liminal Beauty är en föreställning baserad på Nobelpristagaren Elfriede Jelineks feministiska drama “Sleeping Beauty”. Dramat beskriver Törnrosas subjektiva upplevelse av att vara en fånge i ett liminalt tillstånd mellan liv och död och vakenhet och sömn. Föreställningen använder pjäsen för att ta upp viktiga metafysiska frågor om verklighetens konstitution genom rörelse och dialoger mellan film, dans och musik. För att undersöka dessa frågor använder artisten kroppsliga rörelser på scenen och i de projicerade rörliga bilderna som undersöker vad det innebär att vara instängd, i limbo, mellan olika kroppsstadier. Användningen av film, dans och levande musik ger henne, såväl som publiken, möjlighet att få en annan förståelse för hur mysterierna i det mänskliga tillståndet och den mänskliga kroppens potential.
Koreografi och framförande: Carima Neusser
Komposition och musik: Per Hüttner

Föreställningar:
MACQ Museum of Contemporary Art i Santiago de Queretaro, februari 2024.
FIAV, Festival D’Art Vidéo de Casablanca, Marocko, november 2023.
Carte Blanche à Café de Paris, Paris, Frankrike, oktober 2023.
Teatermaskinen, Riddarhyttan, Sverige, september 2023.
Proverummet, Meteor International Theatre Festival, BIT Bergen, Noway, oktober 2023

DJ/KLUBB

DJ Aska/Amanda Kujansuu

Lördag

WORKSHOP – Julia Ehrstrand
Julia Ehrstrand tog kandidatexamen i dans/pedagogik från DOCH/University of Circus and Dance (Stockholm), hon har även studerat vid Institut del Teatro (Barcelona) och tog examen från ISVP-programmet på DNA 2009. Hon har dansat för TNSP, Jana Hicks/Marijke Eliasberg, Max Stone, SexyBeastNYC, Carrasco Dance Company, Lane Co Arts och Collective Noir, Carl-Olof Berg med flera. Hennes koreografi har presenterats i olika skeden i NYC, Europa och Asien. Hon har undervisat på The Juilliard School i NYC, Steps on Broadway, Broadway Dance Center, Gibney Dance Studio, Peridance Capezio Center, företagsklasser för The Jose Limon Dance Company, Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm, DOCH University of Dance and Circus (Stockholm), Balettakademien (Stockholm), Daily Professional Classes för Danscentrum (Stockholm), Amsterdam School of the Arts (Amsterdam), UiS/ University i Stavanger och vid PRODA (Norge), Joffrey Ballet Summer Intensive, Ballet Hispanico och SUNY Purchase bland andra. Sedan 2018 driver hon EDC/Ehrstrand Dance Collective (en internationellt dansgemenskap) som gjort uppträdanden i NYC, Mexico City, Taiwan, Sverige och Japan.

Workshop
Julias dansklass under Dansfestivalen på DansPlats skog kommer bestå av uppvärmning, teknik och en kombination. Julia undervisar en samtida dansklass som använder ryggradsartikulationer och frigöringstekniker för att hitta ett organiskt sätt att röra sig och samtidigt utmana dansarnas teknik för att hitta maximal rörelseomfång. Klassen börjar med en teknisk uppvärmning med inslag av golvarbete, stretch och styrka. Ett stort fokus är att dansarna ska hitta sin egen tolkning och flöde av rörelsen för att få den att kännas naturlig i din kropp. Se mer från Julias klasser här:
https://youtu.be/ACWCSVXUUJ8
https://youtu.be/ea8lFauWIFw
https://youtu.be/K4NOQbKKcPs
https://youtu.be/SVzAIyMcB0o

Workshopen vänder sig till verksamma inom dansområdet och äldre ungdomar med dansvana. Vill du komma och prova på är du välkommen!

UNGDOMSDANSKOMPANIET DUG
DUG är ett roligt och utvecklande mentorskapsprogram för ungdomar som vill prova på eller förbereda sig för dansyrket. DUG är uppdelat på två år där ungdomarna under år ett får coaching av en länsbaserad pedagog/dansare och får möta flera nationellt kända pedagoger/dansare/koreografer i olika stilar för att få en bredd både praktiskt och teoretiskt. År två ligger fokus på produktionsarbete med en och samma koreograf, där de får möjlighet att utveckla sitt skapande samtidigt som de praktiskt får vara med under en hel produktionsprocess för ett nytt verk som kompaniet sedan åker på turné med i Gävleborg.

Kompaniet 2024-2026 består av 16 dansare från fem av länets kommuner och dansarna är mellan 14-20 år med olika dansbakgrund.
Kompaniet drivs av Kultur Gävleborg- DANS, 2024-25 års koreograf är Erika O’Neill.

FRAME SWEDEN-FLÄTA
Fläta är ett dansverk som utforskar teman kring tillhörighet i en uppslukande miljö av rörelse och ljud. Performers och publik upplever ett föränderligt utrymme som understryker det mänskliga behovet av att vara i gemenskap.

Koncept: FRAME (framesweden.org)
Ljud design: Johannes Lind
Dansare: Daniel Staaf, Erik Lobelius, Sarah Stanley
Research: Daniel Staaf, Erik Lobelius, Sarah Stanley, Johannes Lind

Söndag

WORKSHOP – Elise Nuding
Elise Mae Nuding verkar som konstnär inom dans och koreografi. Hon kommer ursprungligen från Storbritannien men är baserad i Sverige sedan 2015. Hennes koreografier har presenterats i Sverige, Storbritannien, USA, Portugal, och Tyskland och hennes skrivande arbete visas i ett antal publikationer som spänner över det akademiska och det kreativa. Senaste åren har Elise varit aktiv som dansare inom bland annat Estrad Norr, Uncover Choreography, ZebraDans, Weld Company Extended, och improvisationskollektivet Idka Dans. Elise har en M.A. med utmärkelse från London Contemporary Dance School och B.A. från Brown University i USA. Hennes erfarenhet som danspedagog sträcker sig över undervisning i avancerade utbildningar och i en rad andra sammanhang, t.ex. i daglig yrkesträning för dansare och folkbildningar. Hon har undervisat regelbundet på SKH/UniArts i Stockholm och Balettakademien Stockholm samt var adjunkt i dans på Högskolan för Scen och Musik, Göteborgs Universitet 2022-2024.

Workshop
Workshopen under Dansfestivalen kommer att utgå ifrån principer inom modern och nutida dans där vi utforskar hur gravitationen påverkar kroppen och arbetar med olika muskeltonus för att hitta flera kvalitéer och möjligheter i dansen. Under klassen kommer vi att arbeta med olika övningar för att hitta sin egen kroppskoordinering och uttryck samt utforska samma principer i fysisk kontakt med andra, genom dansformen kontaktimprovisation.

Workshopen vänder sig till verksamma inom dansområdet och äldre ungdomar med dansvana. Vill du komma och prova på är du välkommen

Kommentarer inaktiverade.